Aydın TURUNÇ
AKSD Yön. Kurulu Başkanı

AKYAKA KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ

Akyaka, Gökova körfezinde, oluşumu bir insan ömründen daha kısa olan yeni bir yerleşimin adıdır.  Körfezin,  en ucunda,  doğu kıyılarında yer alır. Sırtını Sakar Yaylasına dayamış, Kızılçam ormanlarıyla sarmaş dolaş, ta aşağılarda Akdeniz’in mavi sularıyla kucaklaşır.
Yerleşim, önceleri, yöre insanlarının yaptığı birkaç evle başlar,  sonra mahalleye dönüşür ve ardından Nail Çakırhan’ın sanatçı, bilge ve usta kişiliğiyle 1970’li yıllarda şekillenmeye başlar;  ahşabı,  kiremidi,  bacası,  kısaca yörenin geleneksel mimarisi ile bugünkü yapısına, biçimine, mimari üslubuna, ününe kavuşur.
Akyaka, yalnızca geleneksel mimarisiyle hatırlanacak bir belde değildir. Akyaka; gazetecisi, yazarı, şairi, ressamı, müzisyeni, düşünürü, bilim insanı, kısaca aydınlık insanları ile özel bir yaşam alanıdır.

Akyaka, Nail Çakırhan’ların, Halet Çambel’lerin, İlhan Selçuk’ların,  Melih Cevdet’lerin, Oktay Akbal’ların, Abdurrahman Öztoprak’ların, Sadun Ersin’lerin ve daha pek çoklarının yaşam sevinçlerini paylaştıkları, düşüncelerini, fikirlerini, estetik değerlerini yazıya, şiire, resme dönüştürdükleri mümbit bir topraktır.
Aslında Akyaka gerçek bir kültür merkezidir. Belki bir dönemler, Halikarnas Balıkçısının, Bedri Rahmi’lerin, Azra Erhat’ların coşkusuyla şahlanan Bodrum’un günümüzdeki küçük bir örneği gibidir…
2000’li yılların başında, bu küçük beldenin bir avuç duyarlı, okumaya meraklı insanı bir araya gelir, yöre halkının ve özellikle öğrencilerin okuma gereksinimlerini karşılamak, okuma alışkanlığı ve zevkini kazandırmak, kitaplar üzerinde bilgi alışverişinde bulunup okumak için evlerine kitap götürebilmelerini sağlamak düşüncesi ile ellerindeki, raflarındaki kitapları bir birine ekler bir küçük kitap odası oluşturmaya başlar ve kitaplık Akyaka Sağlık Ocağı’nın boş bir odasında faaliyete geçer.
Zamanla kitaplar artar, kitaba ilgi yükselir. Bu bir avuç öncü ekip, bu oluşumu bir dernek bünyesinde toplamaya karar verirler ve 2006 yıl Mart ayında, Ayser Noyan, Selçuk İnaç, Aydın Turunç, Ender Engür, Talip T. Demirbaş, M. Sedat Atay, Güleren Gemici gibi idealist  7 kişinin öncülüğünde “Akyaka Kültür Ve Sanat Derneği” kurulur. Böylece, belki de bir ilk gerçekleştirilir ve bir kitaplık bir DERNEĞİN kuruluşuna öncülük etmiş olur.

Önceleri, Dernek, Akyaka Belediye binası içinde küçük odada Halk’la İlişkiler birimi ile beraber varlığını sürdürme çabasındadır. Bu arada, Dernek merkezi ve kütüphane olarak kullanılabilecek bir mekân arayışları da başlar ve Amerika’da yaşayan Prof. Dr. Metin Yersel’in Ilgın sokaktaki evini, Dernek merkezi ve kütüphane olarak yapılandırılmak üzere, bir süreliğine derneğe tahsisi sağlanır. Dernek yaklaşık iki yıl bu mekânı kullanır.
Bu arada, 2006 yılı Eylül ayında Derneğin Olağan Birinci Kongresi; 2007 yılı Temmuz ayında ise Derneği ele geçirmek isteyen bazı üyelerin talebi ile Olağanüstü Kongresi yapılır ve Dernek bu başarısız girişimden daha da  güçlenmiş olarak çıkar.
Artık, kitaplar çoğalıp odaya, masaya, sığmaz olur.
Bu heyecan verici çabayı daha kalıcı ve düzenli bir aşamaya getirmek zorunlu olmuştur.
Derneğe, dolayısıyla da kütüphaneye kalıcı bir yer, bir bina gerekmektedir.
Çeşitli seçenekler üzerine çalışılır. Belediyenin eski su deposu, Jandarmanın boşalttığı eski
Karakol binası, prefabrik - tekerlekli seyyar şantiye yapısı, gezici bir araç vs…
Sonunda, Akyaka Kültür ve Sanat Derneği, duyarlı ve ilgili kişilerin önerileri ile bir kampanya başlatır…  “Kendi Binana sahip ol…”
2008 yılı Temmuz ayında yapılan İkinci olağan Gelen Kurula katılanlardan alınan destek ve yetki ile elde avuçta var olanlar ortaya konur ve eşe dosta haber salınır.
Hemen hemen hepsi belde dışından, İstanbul’dan, Ankara’dan vs. olmak üzere bu çabaya inanan dostlar, aydınlar el verir, küçük tasarruflar bir çanakta toplanır ve beşinci ayın sonunda Hamdi Yücel Gürsoy’un inşaatını yapmış olduğu sitedeki zemin kat bir daire satın alınır. Önü bahçeye açık, iki oda bir salondur bu mekân…
Ula Tapu Müdürlüğünün ifadesine göre ilçede, Ula’da,  bir Sivil Toplum Kuruluşunun, bir Derneğin, Resmi Kurum ve Kuruluşlardan yardım almadan ve kültürel bir için amaç edindiği ilk mülktür bu…
Mülkümüzün açılışı, 5 Ocak 2009 tarihinde, Ula Kaymakamı Ünal Çakıcı, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, gazeteci yazar Oktay Akbal ve eşi Ayla Akbal, destekçimiz Yücelen Otel tesisleri sahibi Hamdi Yücel Gürsoy, Muğla Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ünal Türkeş, Muğla Mimarlar Odası Başkanı Olcay Arıkan, üyelerimiz, dostlarımız ve Akyakalıların katılımı ile yapılır.
Mekân, yine dostların, kitapseverlerin yardımlarıyla donatılır. Raflar, masalar, sandalyeler, klima, bilgisayarlar, kütüphane için özel bir yazılım, Yönetim için Özel bir oda ve Okuma odaları… Ve emek verip çalışanlarıyla dört başı mamur bir kütüphane…
Artık boş duvar yoktur, kitap dolu raflar duvarları kaplamaktadır…
Dernek, kütüphane faaliyetleri dışında, Akyakalıları sanat ve kültür bakımından aydınlatma bakımından kültür ve doğa gezilerine de başlar. Muğla Üniversitesi, Muğla Sanat Derneği, Marmaris Kültür Ve Sanat Derneği etkinliklerine de katılır. Akyaka Belediyesi ve Muğla Mimarlar Odası ile etkinlikler yapar. Ücretsiz olarak dağıtılan Haber Bülteni çıkarmaya başlar. Internet sayfası  hazırlığı için kararlar alınır.
Amaçları tüzüğümüzde belirtilen Derneğimizin Yönetim Kurulu, iki yıl için, Genel Kurullarda, Dernek üyelerince seçilen 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşmakta olup. Olağan Üçüncü Genel Kurulu da 17.07.2010 tarihinde yapılmış ve kurumlaşmada bir adım daha atılmıştır.


AKYAKA OKTAY AKBAL HALK KÜTÜPHANESİ…


Derneğimizin kuruluşunu sağlayan mütevazı kitaplık kısa sürede kütüphane vasfını kazanmaya başlar. 
Özellikle Ilgın Sokaktaki geçici yerimize taşındıktan sonra, her konuda kitap, ansiklopedi, kaynak kitap, bunlara bağlı olarak raf ve dolap   sayısı, bağışlarla hızla artmakta ve kitap kurtları da çoğalmaktadır. Bu sevindirici ve başarılı hareket herkesi heyecanlandırmaktadır.
Dernek yöneticileri, kurdukları kütüphaneye, yıllardan beri Akyaka’da yaşayan, Cumhuriyet Gazetesindeki yazılarının çoğunu Akyaka’dan yazan değerli gazeteci-yazarımız Oktay Akbal’ın adını vermeyi uygun bulurlar… Dernek kuruluş ve kütüphane oluşum çabalarını yakından izleyen Oktay Akbal,  okuduğu, yazdığı, biriktirdiği kitapları Kütüphaneye bağışlar, bağışlamaya devam eder. Artık,  kitaplar çoğalıp odaya masaya sığmaz olur.
Ücretsiz olarak erişile bilinen ve kullanıla bilinen bütün kitaplarımızın, dergilerimizin ve ansiklopedilerimizin, basitleştirilmiş ondalık sistemle tasnifleri yapılır, bilgisayara işlenir, kitap alış verişleri ve takipleri bilgisayar üzerinden yapılmaya ve kitap alanlara kütüphane üye numarası verilmeye başlanır.
Akyaka Cahit-Belkıs Güneyman İlköğretim Okulu ile yakın ilişkiye girilir. Her karne dönemi sonunda en çok kitap okuyan öğrencilere karne dağıtım günleri ufak teşvik hediyeleri ve kitaplar verilmeye başlanır.
2010 yılı Kütüphane haftasında, Muğla Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Hatice Kübra Bahşişoğlu’nun desteği ile,  İlköğretim Okulu 4. ve 5. sınıf öğrencileri arasında  Hayalimdeki Kütüphane konulu resim yarışması; 7. ve.8. Sınıf öğrencileri arasında ise Kütüphanemi Neden Severim konulu kompozisyon yarışması açılmış ve seçilen 27 resim ile 5 kompozisyon Üniversite Kütüphanesi salonunda bir hafta müddetle sergilenmiştir.
Yaklaşık 8 700 kitap, ansiklopedi, kaynak kitap, 520 kayıtlı kütüphane üyesi cıvıl cıvıl çocuk, genç okur…Ve de kitap almaya başlayan büyükler.
Bu oluşum, hiçbir kamu ve özel kurum ve kuruluştan hiçbir destek ve yardım almaksızın, Cumhuriyet değerlerine, Atatürk devrimlerine inanan, ulusuna, halkına sahip çıkan, bilgi ve eğitimin gereğini en üstün değer gözeten, gençliğinin geleceğini düşünen tamamen sivil insanımızın, aydınımızın bir girişimi, çabası ve başarısıdır.
Devamı sizlerin ve genç kuşakların elindedir.